Neem contact op

Mariëlle Bulsink,
archivaris RMO

Tel: 071 – 5163 124
Stuur een bericht

Het brievenproject

Wat is het brievenproject?

In 2017 is het Rijksmuseum van Oudheden een project gestart om het gedigitaliseerde brievenarchief  doorzoekbaar te maken. Met hulp van vrijwilligers is de periode 1818-1923 inmiddels ontsloten: het is doorzoekbaar op naam, instelling, plaatsnaam, datum en inhoud.

Het brievenproject deel 2

In 2023 start een tweede project waarmee we het brievenarchief 1924 tot en met 1977 willen ontsluiten. De duizenden brieven geven inzicht in de museale activiteiten op het gebied van de Nederlandse, klassieke en Egyptische archeologie. In Nederland is dit archief zelfs de belangrijkste bron voor de studie naar het ontstaan en ontwikkeling van de archeologie in het algemeen. Daarnaast geeft het blijk van een groot netwerk in maar ook buiten Europa, zoals contacten in bijvoorbeeld Sint Petersburg en Cairo.

Wat houdt het werk in?

Om te zorgen dat iedere brief snel vindbaar is moeten gegevens van iedere brief, zoals afzender, geadresseerde, datum, plaats en inhoud in een digitaal formulier ingevoerd worden. De brieven zijn voor het overgrote deel in het Nederlands, maar soms ook in het Frans, Duits of Engels geschreven. Het archief is deels handgeschreven, deels getypt.

Wat vragen wij van u?

De werktijden bepaalt u zelf en uw werkplek is thuis. Om de voortgang te waarborgen vragen wij u om minstens een dagdeel in de week aan het project te besteden. Alles wat u nodig heeft is een computer.

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger mee te doen? U kunt zich hieronder nu al opgeven. Heeft u nog vragen? Dan kunt u direct contact opnemen met de archivaris van het museum.

Aanmelden als vrijwilliger

Ik denk dat ik een bijdrage kan leveren als vrijwilliger voor het brievenproject van het RMO.

Ik heb ervaring met een dergelijk project:(Vereist)
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.